Club van 49-leden bespreken voortgang CO2-reductie

Hoe ver zijn de leden van de Club van 49 met hun CO2-reducerende maatregelen? Waar zien ze vooruitgang, waar lopen ze tegenaan? Die vragen stonden centraal op 26 september 2019, in een levendige werkgroepbijeenkomst bij Club-lid Lomans in Amersfoort.

Voor de lunchpauze spraken de deelnemers over hun scope 1 en 2-emissies, na de pauze over scope 3. Wat vooral opviel: de enorme diversiteit aan verbeteringen en knelpunten.

Een kleine greep uit de in de werkgroep genoemde maatregelen:

>> Inzet van infraroodpanelen om grote werkruimten niet langer integraal, maar alleen lokaal te verwarmen: alleen daar waar medewerkers zich bevinden.
>> Automatisch laten afslaan van zwaar materieel als dit te lang stationair draait.
>> Gedecideerd en overtuigd kiezen voor de aanschaf van elektrische dienstauto’s.
>> Participeren en investeren in een te bouwen waterstoftankstation.
>> Installeren van grote aantallen zonnepanelen.
>> Renoveren van verouderde kantoorpanden.
>> Niet aannemen van klussen aan de andere kant van de wereld, of onderzoeken of er met lokale partners kan worden gewerkt, vanwege de milieubelasting van vliegreizen.
>> Slimmer inplannen en inhuren van medewerkers die van ver moeten komen.
>> Kiezen voor de trein i.p.v. het vliegtuig, zeker als de totale reistijd nagenoeg gelijk is.
>> Meer samenhang aanbrengen in alle MVO-maatregelen, aandringen bij de directie op een coherent, daadkrachtig beleid, en dit vervolgens onder de aandacht brengen van alle stakeholders.
>> Bouwmaterialen selecteren op hun herkomst, zowel qua bron (nieuw of hergebruikt) als afstand (bijvoorbeeld in een straal van x kilometer van de bouwplaats).

Tips hadden de Club-leden ook voor elkaar:

>> Bespreek je duurzaamheidswensen met de verhuurders en leveranciers van je materieel. Maak je doelen duidelijk kenbaar.
>> Verhoog de efficiency van klimaatsystemen door de bandbreedte ervan te verkleinen (en voorkom dat jan en alleman aan de instellingen kan rommelen).
>> Neem een voorbeeld aan Amerika, waar conference calls veel meer zijn ingeburgerd.
>> Optimaliseer waterpompen in autowasstraten en zorg dat stofzuigers minder vermogen gebruiken.
>> Maak maatregelen beter zichtbaar voor de klant (en overweeg om die reden bijvoorbeeld de aanschaf van een windturbine).
>> Besef dat zonnepanelen op het dak niet alleen energie opleveren, maar ook ertoe leiden dat je een pand op warme dagen minder hoeft te koelen. Neem dit mee in het totale financiële plaatje.
>> Vergroot het draagvlak voor CO2-reductie door verschillende boodschappen te combineren. De ene collega is gevoelig voor het besparingsargument, de ander voor het commerciële belang (winnen van aanbestedingen), weer een ander is vooral intrinsiek gemotiveerd.
>> Als de overgang naar elektrisch nog een brug te ver is, bedenk dan dat minder diesel verbruiken altijd nog beter is dan heel veel diesel verbruiken.

Ook aan de slag met CO2-reductie?

Sluit u dan nu aan bij de Club van 49: een optimistisch en realistisch netwerk van bedrijven die het doel van 49% echt willen halen en in hun weg daar naartoe graag van elkaar leren. Klik hier voor een overzicht van de huidige leden

Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op

4 + 9 =