kick-off Club van 49

Januari 2019

Club van 49 Kick-off

Hoeveel energie haal je uit 1 liter ruwe olie? Hoe maak je met één draai aan de knop een pomp 50% energiezuiniger? En waarom zou je de voorgevel van je kantoorpand vol planten hangen? Al deze en nog vele andere vragen werden beantwoord tijdens de eerste bijeenkomst van de Club van 49.

100% zeker naar 49% minder CO2

De Club van 49 is een initiatief van SmartTrackers, met een helder doel: zoveel mogelijk bedrijven aanmoedigen en ondersteunen om 49% CO2 te reduceren. Leden van de Club delen best practices, nemen maatregelen om verspilling tegen te gaan en hebben directies die zich volledig aan het doel van 49% committeren.

Eerste bijeenkomst

Op 29 januari kwam het merendeel van de leden voor de eerste keer bijeen, samen met 9 andere geïnteresseerde bedrijven. Gastheer van de bijeenkomst was VORM in Papendrecht, tevens Club-lid.

Barry Meijboom, Hoofd Materieeldienst, vertelde in een rondleiding welke maatregelen VORM Materiaal heeft genomen om tot een gasloos en volledig verduurzaamd pand te komen. Vooral de 420 zonnepanelen op het dak (geschatte opbrengst: 103.000 KwH per jaar) speelden hierin een cruciale rol. Op een grote flatscreen liet Meijboom zien wat deze panelen realtime opleveren. Verrassende conclusie: zelfs op deze winterse dag (met een waterig zonnetje) was dit al bijna genoeg om de werkdag klimaatneutraal te maken.

1 graad lager? 8 tot 10% besparen

Leo Smit, oprichter van de Club van 49, zoomde in op de energetische kant van CO2-reductie. Hoeveel scheelt het als we op onze snelwegen niet 120, maar 100 zouden rijden? En hoeveel energie kunnen we besparen als we de stooklijn van onze verwarmingsinstallaties 1 graad lager zouden afstellen? Smit liet zien dat de meeste besparingen veel makkelijker te realiseren zijn dan we vaak denken. En dat een natuurkundige blik heel verfrissend kan zijn.

Best practice: Royal Reesink

Ook John Arts, Projectleider Logistiek & Facilities bij Royal Reesink, benadrukte het belang van cijfermatig inzicht. In 2014 stelde Reesink zichzelf drie duidelijke doelen: 10% minder energie verbruiken in 2020, 10% minder CO2 en 10% meer duurzame energie. Inmiddels zijn die doelen ruimschoots behaald, reden voor het bedrijf om de lat nu bij 49% te leggen. “Stug blijven volhouden, goed monitoren en goed rapporteren”, noemde Arts als belangrijke sleutels voor succes. Al gaf hij ruiterlijk toe dat de grootste slag – mobiliteit – nog moet volgen.

Ook lid worden van de Club van 49? Meld u aan!

Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op

3 + 10 =